مقالات

فیلامنت PLA چیست ؟

فیلامنت PLA چیست ؟

PLA مخفف واژه ی Polyactic acid است. برخی از تولیدکنندگان، برای ساخت این فیلامنت از مواد گیاهی و طبیعی مانند نشاسته مانیوک، نشاسته سیب زمینی، نی شکر و یا آرد ذرت استفاده مس کنند. فیلامنت بدست آمده توسط این روش کمی نرم و قابل ارتجاع است و نیز محصول بدست آمده توسط این فیلامت، با محیط زیست سازگار است. بدلیل استفاده از مواد طبیعی در تولید این نوع فیلامنت، استفاده گسترده ای از آن در علم پزشکی و دندانپزشکی شده جهت تولید تجهیزاتی همچون نخ بخیه و یا ایمپلنت و انواع پروتزها کاربرد فراوان دارد. همچنین استفاده گسترده ای در بخش ظروف یکبارمصرف مثل انواع لیوان، قاشق، چنگال و کارد یکبار مصرف و همچنین بسته بندی بهداشتی مواد غذایی و نیز محصولات بهداشتی یکبار مصرف از آن شده است. اما باید این نکته را در نظر داشت که در پرینت سه بعدی مدل های رنگی، ممکن است در رنگدانه ها مواد شیمیایی مضر وجود داشته باشد لذا پیش از پرینت سه بعدی لیوان و ظروف یکبارمصرف با جنس PLA حتما از زیانبار نبودن مواد اولیه آن مطمئن شوید.

PLA نوع سخت، شکننده است و آستانه تحمل گرمای آن، معمولا پایینتر از ABS است. محدوده ی دمایی که برای آماده سازی پرینت سه بعدی PLA سخت موردنیاز است بین 160 تا 220 درجه سلسیوس است. این نوع فیلامنت مدت زمان بیشتری در مقایسه با فیلامنت نرم برای سردشدن نیاز دارد که اغلب اوقات باعث تغییر شکل مدل در هنگام پرینت می شود. معمولا برای حل این مشکل معمولا از یک فن خنک کننده در کنار نازل استفاده می کنند. نکته دیگر اینکه این نوع فیلامنت هنگام پرینت سه بعدی مدل شما، دود ایجاد نمی کند.
همچنین می توان سطوع مدل سه بعدی تهیه شده بوسیله فیلامنت PLA را پس از اتمام پرینت، با سمباده پرداخت کرد و رنگ آمیزی نیز نمود.

از مزیت های دیگر فیلامنت PLA نسبت به سایر پلاستیک هایی که از نفت تهیه می شوند این است که با محیط زیست سازگارتر است. یکی از نقاط ضعف فیلامنت PLA تحمل گرمای کم است بطوریکه در دمای 50 درجه سلسیول شروع به نرم شدن می کند. اما این را می توان مزیت نیز به حساب آورد چون امکان جوش چند قطعه پرینت به هم و یا آسانتر شدن تعمیر قطعات آسیب دیده فراهم می شود.
تنوع رنگ در فیلامنت PLA زیاد است و تقریبا فیلامنت با تمام رنگ های متداول و شناخته شده در دسترس می باشد.همچنین برخی فیلامنت های موجود در بازار، قابلیت درخشندگی در تاریکی را نیز دارند که قطعات پرینت شده را تماشایی تر و جذاب تر می کنند.

ABS مخفف عبارت Acrtrylnitrile Butadiene Styrene کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت دارد. صنایعی نظیر تولید بوردهای مدارهای الکترونیکی، لوازم آشپزخانه، آلات موسیقی، صنعت اسباب بازی، کلاه های ایمنی مهندسی، دوچرخه و موتورسیکلت، قطعات خودرو و همنچنین در صنایع تولید لوله از ABS سود می برند.

از ویژگی های ABS می توان به استحکام بالا، مقاومت در برابر گرما و انعطاف پذیری نسبی اشاره کرد. پرینتر سه بعدی برای پرینت باید دمای حدود 200 تا 250 درجه سانتی گراد را به فیلامنت ABS تحمیل کند تا قادر به پرینت باشد. درصورت ترک خودردگی و یا شکستگی ABS می توان با استفاده از چسب مخصوص ABS سطوح را براحتی به هم چسبانید. قیمت فیلامنت ABS نیز نسبت به فیلامنت های مشابه ازران تر است. پس از پرینت قطعات با استفاده از فیلامنت ABS می توان با سمباده سطوح پرینت شده را جلا داد و ناهمواری های احتمالی را برطرف نمود. همچنین می توان پس از پرداخت قطعات پرینت شده با سمباده، آنها را رنگ آمیزی نیز نمود تا نمونه بدست آمده زیبایی دوچندانی داشته باشد. البته می توان از فیلامنت های رنگی نیز برای بدست آمدن رنگ دلخواه قطعه موردنظر استفاده کرد.

معایب ABS

ایجاد دود در هنگام پرینت

فیلامنت ABS علیرغم فواید بسیار و کاربردهای فراوانی که دارد، دارای نقاط ضعف نیز هست. از جمله دود بسیار کمی که در هنگام پرینت ایجاد می شود می تواند سبب سردرد و یا احساس ناخوشایند بر روی برخی افراد حساس در محیط شود. البته این مشکل با استفاده از تهویه مطبوع و مناسب در محیط قابل حل است.

زیست تجزیه ناپذیر

باتوجه به اینکه فیلامنت ABS از مشتقات مواد نفتی است، تجزیه آن توسط طبیعت صدها سال به طول می انجامد و آثار زیست محیطی زیانباری دارد. البته می توان با بازیافت زباله های تولیدشده، این مشکل را مرتفع نمود.

حساس در برابر نور خورشید

فیلامنت ABS باتوجه به ماهیت ساختار شیمیایی که دارد، در نمقابل نور خورشید مقاوم نبوده و اگر مدتی بسیار طولانی در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرد، فاسد می شود. همچنین رطوبت حیط اطراف می تواند روی کیفیت فیلامنت ABS تاثیر بگذارد. به همین دلیل اگر قصد استفاده از فیلامنت ABS را برای مدتی ندارید، بهتر است آن را در محیطی دربسته، خشک و به دور از رطوبت نگهداری کنید تا جریان هوا به فیلامنت نفوذ پیدا نکند.

فیلامنت ترکیبی از چوب و چسب پلیمر است. مدل های پرینت شده با این نوع فیلامنت، همانند صنایع دستی چوبی می باشند و مدل های بسیار ظریف و خاصی با این نوع فیلامنت می توان پرینت سه بعدی کرد. همچنین می توان تیره گی و یا روشنی رنگ مدل سه بعدی را بوسیله تنظیم دمای نازل کنترل کرد. همچنین می توان رگه های چوب را با کم و زیاد کردن دما روی طرح ایجاد کرد. بطوریکه هرچه دما افزایش یابد، لایه ومردنظر تیره تر پرینت می شود. پس از اتمام پرینت نیز می توان مدل پرینت شده را با استفاده کاغذ سمباده پرداخت کرد و مدل را مطابق سلیقه تا حد دلخواه کاملا صاف و هموار نمود. محصول بدست آمده با این نوع فیلامنت، با نمونه های چوبی دست ساز کاملا تطابق دارد. رنج دمایی این نوع فیلامنت بین 175 تا 250 درجه است. پرینت با حداقل دمای ذکر شده، باعث تولید محصول با رنگ روشن ترین رنگ ممکن و حداکثر دمای ذکر شده باعث تیره تر شدن محصول می شود. محصولات پرینت شده با این روش از نظر شباهت متریال، همانند MDF هستند. همچنین کم و زیاد کردن مقدار تغذیه فیلامنت پرینتر باعث نرمی و یا زبری و خشکی محصول پرینت شده می ش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *